srijeda, 1. siječnja 2014.

Nemaš pojma, Grizlijane

Bilješka o piscu

Ana Đokić-Pongrašić rođena je u Beogradu 1965. Piše i romane i tekstove za djecu kao i radijske, televizijske i kazališne tekstove. Njeni radovi objavljeni su i izvan granica naše zemlje. Djela su joj objavljena i u Srbiji i Crnoj gori, Francuskoj i još nekoliko europskih zemalja. Također je dobitnica i nekoliko prestižnih nagrada poput one Mato Lovrak 2002. i Marin Držić 2006 godine.
Sama za sebe kaže kako voli dobre knjige, predstave i čokoladu i kako vjeruje u ljubav. Nastoji se boriti protiv stava da su oni koji pišu za djecu manje vrijedni kao pisci. Suosnivač je Autorske kuće koja okuplja autore, prevoditelje i umjetnike kako bi proširili umjetnost među onima koji je vole. Ujedno je i osnovala nagradu “Ovca u kutiji” koja se dodjeljuje najboljoj hrvatskoj slikovnici.

Vrsta djela: Basna

Mjesto radnje: Šuma

Likovi: Medvjedić Grizlijan, Mama, Marina, Krokodilica, Smeđa Koka

Priča Nemaš pojma, Grizlijane govori o razmaženom i nespretnom medvjediću. Bavi se problemima sa kojima se susreće svaki od mališana pri polasku u školu kada mora naučiti postati samostalniji i prihvatiti odgovornost.
Napokon je došao u dob kada mama i tata ne mogu više sve raditi za njega i pokušava se snaći. Pokušao je također i sam uhvatiti ribu, pticu ili možda ukrasti pokoje jaje, ali nije mu polazilo za rukom. Njegov prelazak u svijet odraslih nije olakšalo ni stalno dobacivanje kako nema pojma ni o čemu. Grizlijan nije znao sam tražiti hranu i kada je bio prisiljen pronaći vlastiti ručak pronašao je slinavog puža, dvije osušene kišne gliste 3 osušene muhe zunzare i još neke sitnice ali to mu nije bilo dovoljno.
Likovi koji prate njegov put su Mama, koja pokušava biti strpljiva sa medvjedićem, Marina i Krokodilica. Priča uči djecu kako nema smisla plakati nad onime u čemu nismo dobri, već se treba truditi i promjeniti to radom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.