subota, 29. siječnja 2011.

Josip Kozarac - Tena

Josip Kozarac - Tena

Bilješke o piscu:
Rođen je u Vinkovcima. Stekao naobrazbu iz gospodarstva i šumarstva u Beču. Oduševljavali su ga Turgenjevi "Lovčevi zapisi". Kao šumar službovao je u Vinkovcima i još nekim slavonskim selima. Umire u Koprivnici 1906. g. Napisao je Pripovijetke, Priče djeda Nike, Tena, Tri ljubavi, Oprava, crticu Slavnoska šuma i romane Mrtvi kapitali i Među svjetlom i tminom. Započinje kao pjesnik, najveći uspjeh postiže u
prozi (u romanima i pripovijetkama). Njegovo stvaralaštvo je vezano uz rodnu Slavoniju. Pisac je slavnoske zemlje i šume, pjesnik rada i oštar kritičar malograđanskog mentaliteta. Objavljivao je i stručne članke.

Vrsta djela:
Pripovijetka

Mjesto radnje:
Slavonija

Vrijeme radnje:
19. stoljeće

Tema:
Život slavonske žene

Likovi:
Tena (Terezija), Jerko Pavletić, Jaroslav Beranek, Leon Jungman, Đorđe,
Maruška, Jozo Matijević, Ivka.

Josip Kozarac piše o:
- Gospodarskim odnosima u Slavoniji
- Odnosu prema strancima i stranom kapitalu
- Stranim vojskama

Kratki sadržaj:
Sa šesnaest godina bila je vrlo vitka i mršava, a mati joj je bila boležljiva i
nadala se da će svoju kći udati, pa onda može u miru umrijeti. Otac Tenin je bio veliki neradnik. Jedino što je radio jest to što je bio svinjar dok se zadruga nije raspala. Kad Tena navrši osamnaestu, mati nju, pošto Tena nije pokazivala interesa ni za koga, uda za Jozu Matijevića. Uskoro mati umre, a lijepa Tena koja se u međuvremenu proljepšala napusti Jozu radi vodnika Jaroslava. Uskoro je on morao otići u boj, pa se tužna, u nadi da će ga zaobraviti, okrene Leonu, zastupniku jedne pariške tvrtke. Isprva ga je izbjegavala, ali se kasnije zaljubila u sjaj i bogatstvo njegova doma. Svidje joj se i Đorđe, ciganin, pa kad se Leon morao vratiti u Podravinu uzme za ljubavnika njega pošto je nije imao tko uzdržavati, a Jozu uzme
da je brani. Maruška je bila bijesna jer je njezin Đorđe odlazio Teni, pa joj pokloni haljinu koju je nosila žena koja je imala kozice. To Tenu poružni, pa se Jozo okrene Ivki, a Đorđe svojoj Maruški i sinu kojeg mu je Maruška rodila, a kojem on nije bio otac. Jaroslav se vrati iz rata (bez ruke) i kupi kuću i zemljište što je bilo Tenin otac zapio i zadužio. Oženi se Tenom i podigne novu kuću. Tako pobije Teninu tezu da ona ne pripada samo jednom muškom, već svima. Tena je do prije bolesti, nakon proljepšavanja bila uobražena i smatrala se lijepom (divila se sama
sebi). Iako je bila dobro odgojena, njezin odgoj pomalo nestaje i počinje razmišljati o uzimanju oženjenih muškaraca za ljubavnike da bi je uzdržavali, što kasnije i napravi. Ti muškarci su bili Jozo i Đorđe.

Leon simbolizira ulazak bankarskog kapitala u Hrvatsku (Leon je bio podrijetlom Židov).

Sociološka analiza Tene:
Tenina obitelj je bila vrlo siromašna. Otac je slabo mario za obitelj, veći dio vremena provodio je u gostionici, a majka, bojeći se za kćerinu budućnost, željela ju je nekako udomiti kako bi joj osigurala siguran život. Tenino jedino bogatstvo je bila njena ljepota i ona je bila svjesna da će, koristeći svoj izgled, moći privući čovjeka koji će joj pružiti materijalnu sigurnost kad se već nije mogla udati iz ljubavi.

Psihološka analiza Tene:
Kroz pripovijetku su vrlo dobro oslikane Tenine psihološke osobine. Ona je odlučna, svjesna kako može opstati u tome vremenu i sredini, ali je pomalo ohola i sebična, jer ne misli na to da svojim postupcima ugrožava sreću drugih. Njenu tužnu sudbinu preodredila je njena nesretna prva ljubav i siromaštvo, pa je odlučila da njen odnos prema muškarcima ne vode njeni osjećaji nego potreba da se osjeti voljenom i zaštićenom.

Što je uzrok Tenine nesreće?
Teni je jedino njena ljepota davala osjećaj sigurnosti i nadmoćnosti nad ostalima. Strahovita bolest koja joj je kao posljedicu ostavila unakaženo lice oduzela joj je taj osjećaj sigurnosti. Ona je shvatila da je svima bila samo predmet zabave i da je stvorila oko sebe lažnu sigurnosti. Ona, kao osoba, nažalost više nikome nije bila važna.

Dojam o Teni kao osobi:
Ja ne mislim da je Tena bila loša kao osoba. Ono što je ona radila i kako je živjela bilo je doista nepromišljeno, ali svemu tome je uzrok bio njen strah da je ne zadesi sudbina njene majke. Njezina ravnodušnost i nepravedni postupci prema ženama čiji je bračni život ugrozila bili su njeni očajnički pokušaji da osjeti da je nekome potrebna i važna. Tek kroz svoju nesreću ona se pokajala jer je shvatila da je time počinila mnoge grijehe i pogreške.

Analiza likova:
Tena

U mladosti Tena je bila cura koja nije potpuno bila svjesna svoje ljepote. S vremenom, odnosno nakon svoje prve ljubavi, počela je shvaćati koliko je ljepota bitna za ugodan život jedne seoske cure. Uvijek je gledala na svoje dobro bez obzira kako to utječe na druge. Nije imala nimalo srama, zapravo moglo bi se reći da je prkosila selu i stvarala zavist među drugim seoskim curama. Na kraju je imala sreće što joj se vratila prva ljubav kod koje je pronašla svoju sreću.

Beranek
Mladi vodnik u češkoj vojsci koji se istinski zaljubljuje u Tenu, a na kraju rata joj se vraća i s njom provodi ostatak svog života.

Leon
Bogati čovjek koji dolazi u Slavoniju da bi zaradio novac, a usput se spetlja sa Tenom da ne bude sam. Bio je mlad ljepuškast, sitnih vatrenih očiju, crnomanjastobjelkaste puti, guste tamne kose, plavih brkova.

Đorđe
Cigan koji svira gusle. Tena ga koristi kao izvor novčanih prihoda. Grub prema ženi, tuče ju, maltretira, ponižava.

Jozo
Želio se oženiti sa Tenom još dok je bila cura, ali ga onda nije htjela, a sada ga koristi samo kao sredstvo pomoću kojeg se uzdržava. Grub je prema ženi.

Ivanka
Pokorna žena. Bila je sitna, ali nakon poroda se proljepšala. Morala je podnositi drugu ženu u kući i biti joj podložna. Vrlo plemenita žena, jedina je pomagala Teni dok je imala vodene kozice.

Maruška
Žena kojoj je bilo dosta što je druga žena. Pomoću varke pridobija muža.

Zaključak:
Kozarac u ovoj pripovijetci svoju Slavoniju doživljava kao neopreznu djevojku koja nerazumno rasipa svoju ljepotu, kao da će njena mladost i snaga trajati vječno.

Leon koji siječe njegovu slavonsku šumu i Teninu mladost predstavlja strance koji dolaze u Slavoniju i uništavaju je.

Jerko, Tenin otac, predstavnik je propadanja seoskih zadruga i seljaka, koji ne čine ništa kako bi to spriječili.

No Kozarac ne vidi sve tako crno. On pronalazi rješenje u ljubavi i radu koji su u stanju da očiste svaku zabludu, a dvoje nesretnika može na ruševinama nekadašnje ljepote izgraditi sreću koja će se temeljiti na dubljim vrijednostima od ljepote.

Dojam o djelu:
Ova pripovijetka je zanimljiva jer se iz nje može izvući i pouka. Ona nam govori da se čovjek ne smije mjeriti po materijalnom stanju već po svojoj dobroti i vrlinama. Svatko se treba potruditi da postigne što više u životu, ali ne smije oduzimati drugima pravo na vlastitu sreću. Treba vjerovati da svatko ima šansu da naiđe na onaj "pravi" putokaz u životu, onaj pravi put do sreće. Kraj ove pripovijetke je pravi dokaz za to.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.