nedjelja, 16. siječnja 2011.

Ivan Mažuranić - Smrt Smail-Age Čengića

Ivan Mažuranić - Smrt Smail-Age Čengića

Bilješke o piscu:
Ivan Mažuranić se rodio 1814. g. u Novom Vinodolskom. Bio je istaknuti hrvatski političar, a 1873. g. izabran je za hrvatskog bana. Bio je prvi hrvatski ban pučanin i upravljao je hrvatskom 7 godina. Umro je 1890. g. Ivan Mažuranić je napisao spjev "Nenadović Rado", ljubavnu pjesmu "Javor i tamnjanika" i programsku pjesmu "Vjekovi
Ilirije". Također je dopunio "Osmana" Ivana Gundulića XIV. i XV. pjevanjem. Najznačajnije Mažuranićevo djelo je "Smrt Smail-age Čengića". Ono predstavlja najviši domet Mažuranićevog pjesničkog stvaranja i ujedno jedno od najboljih djela naše književnosti.

Vrsta djela:
Umjetnički ep

Mjesto radnje:
Hercegovina

Vrijeme radnje:
XVI. stoljeće

Tema:
Krvnički život Smail-age Čengića

Vrsta stiha:
Slobodni

Ritam:
Umjereno polagani

Likovi:
Smail-aga Čengić, Novica, Durak, Hasan, Mujo, Mer, Jašar, Bank, Saruk.

Kratki sadržaj:
Agovanje

Silni turski ratnik, Smail-aga Čengić, imao je puno robova, crnogoraca. Budući da je bio krvoločan ubijanje nevinih i bespomoćnih bilo mu je zabavno. Tako je jednog dana odlučio da ubije skupinu mladića. Starac Durak molio ga je da ih poštedi, što je aga odbio. Nakon što je ubio mladiće, starcu je odredio smrt vješanjem. To bi učinjeno naočigled Durakova sina Novice, aginog vojnika. Gledajući tjela ubijenih Smail-aga
se divio svojoj moći, ali istodobno ga je mučilo to što su mladići pred njim poginuli bez straha.

Noćnik
Vidjevši kakva mu je sudbina zadesila oca i vidjevši pravu aginu narav, Novica se odlučio pridružiti svojim dotadašnjim neprijateljima u borbi protiv Smail-age vođen željom da osveti oca.

Četa
Skupila se mala četa onih kojima je bilo dosta aginih zlodjela. Odlučili su da se sukobe s agom. Na putu ih je stari svećenik blagoslovio i upozorio da je njihov pohod velika i sveta stvar jer brane svoju rodnu grudu i svoj narod.

Harač
U međuvremenu zli aga odlučio je kupiti od naroda harač tj. porez. Sa svojim podanicima utaborio se na Gackom polju. One ljude koji nisu mogli platiti porez odvodio bi kao zarobljenike. Jednog dana aga je došao u neugodnu situaciju. Naime, za vrijeme jedne igre, svom je vojniku slučajno izbio oko, što je izazvalo podsmjeh među narodom. Budući da je zbog toga aga bio ljut odlučio se opustiti uz večeru. Iznenada je hrabra četa napala turke. Zatečeni turci nisu pružili jak otpor. Hajduk Mirko je puškom ubio zlog Smail-agu Čengića. Tako je Novica dočekao osvetu, ali i sam je poginuo od ruke turčina Hasana.

Kob
Zli Smail-aga Čengić dočekao je svoju sudbinu. Godinama je nanosio zlo drugima, a sada je zlo došlo njemu. Svu njegovu sjajnu opremu uzeo je plahi turčin koji je nije vrijedan i oprema više ne blista na njemu kao što je blistala na velikom ratniku, ali zlom čovjeku, Smail-agi Čengiću.

Analiza glavnog lika:
Smail-aga Čengić

Centralni lik oko kojega se odvija sva radnja je turski plemić Smail-aga Čengić, koji je prikazan kao krvnik i mučitelj. Izvana gledajući doima se kao junak, međutim analizirajući njegove postupke dolazi se do spoznaje kako je on ustvari kukavica koja uživa mučeći nevine i nedužne ljude, naslađujući se u njihovim patnjama.

Analiza djela:
Iz stihova izvire skromnost i jednostavnost naših ljudi, koji vođeni ljubavlju i odlučnošću žrtvuju svoje živote u spas svoje domovine. U pjesmi je naglašen i religiozni moment, koji je bio značajan u borbi naroda protiv turaka. Važno je bilo koje je vjere bio čovjek, jer se smatralo da je onaj koji je odbacio svoju vjeru priznavao tursku vlast.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.