ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

Ivan Goran Kovačić - Sedam zvonara majke Marije

Ivan Goran Kovačić - Sedam zvonara majke Marije

Bilješke o piscu:
Ivan Goran Kovačić (1913. - 1943.) - Radio je kao novinar, pisao novele i kritike. Pisao je i crtao za djecu. Prevodio s engleskoga. Najpoznatije i najsnažnije Goranovo djelo jest poema "Jama". Objavio je i zbirku pripovijedaka "Dani gnjeva", tematsku vezanu za meðuratni život goranskih stanovnika. Zanimljiva je i Goranova pjesnička zbirka pisana kajkavskim dijalektom «Ognji i rože». U njoj su dani zavičajni i drštveni motivi. Sabrana Goranova djela uredio je Dragutin Tadijanović. Goran je stradao kao partizan od četničke ruke u Drugom svjetskom ratu.

Vrsta djela:
Novela

Mjesto radnje:
Selo Grešnik

Tema:
Borba za kruh i čežnja za malo ljudske radosti

Likovi:
Jura, njegova žena i djeca, Rok, velečasni, Adam Grba, Martin Kablar...

Kratki sadržaj:
Jura Grešnik u nedjelju ujutro sjedne da napiše pismo svome bratu. Napisao mu je dosta dugačko pismo, ali ima jako puno grešaka. Jedva sam uspjela shvatiti što piše. Napisao mu je da nema novaca te da mu pomogne, a treba mu za život. Rodilo mu se osmo dijete. Brat mu je vrlo kratko odgovorio da mu ne može pomoći. Stari Rok je zvonar župe crkve Majke Marije. On je bio dobar, molio za ljude. Samo, kada se molio
činilo mi se kao da zapovijeda svecima. Župnik ga je htio smaknuti, ali ga je crkveni odbor uzeo u zaštitu. Velečasni se usprotivi i prijavi žandarima krađu u svetohraništu. Ali, nažalost, udari ga srčana kap na propovjedaonici i umre. Zamjeni ga neki mladi. Dva je dana Rok klečao nepomično pred svetištem i govorio: "Blagoslovljeno ime njegovo", a treće jutro su ga našli kruta i hladna, poklečke naslonjena na zid tornja. To je tužno, no ipak… Djeca Jure Grešnika najradije bi se kod crkve igrala "raja". Jednog je dana župnik porazgovarao s crkvenim dostojanstvenikom. I tako malo razgovaraju i o obitelji Grešnik. Kad je crkveni dostojanstvenik čuo priču rekao je da Jura Grešnik postane zvonar župe crkve Majke Marije. I tako je Jura postao zvonar. Narod ga nije volio. Jure je jednom potrošio na cigarete umjesto da novce da za sol. Žena i djeca su mu ostala gladna. Tako su sutradan djeca otišla u crkvu i pohlepno pojeli hostije. Sutradan na ispovjedi se proširila ta vijest i župnik je rekao da će za to stići velika kazna. I stigla je.
Stigla je oluja. Svi su krivili Juru, ali Adam Grba je rekao crkvenjacima da je Jura tako uništio i sebe, a ne samo narod. Jednog dana Nevenka je glasno rekla "Tata, tata". Njezin tata (Jura) se objesio. Svi su se uspaničarili. Neki su govorili da se preko noći probudio. Kablarova žena je pomogla obitelj Grešnik kada im je bilo najteže, u tim kobnim trenucima. Zaista lijepo od nje.

Dojam o djelu:
Pripovijetka je tužna. Govori o teškom životu seljaka s mnogo djece i njegovoj borbi da ih prehrani. Težak život još mu više zagorčavaju suseljani.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.