petak, 8. listopada 2010.

Ivan Kušan - Koko u Parizu

Ivan Kušan - Koko u Parizu

Bilješke o piscu:

Ivan Kušan, književnik i prevoditelj, rođen je 1933. godine u Sarajevu. 1939. godine se seli u Zagreb, gdje je završio osnovnu i srednju školu i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Najpoznatija djela su mu: Koko u Parizu, Domaća zadaća, Lažeš, Melita, Koko i duhovi, Uzbuna na Zelenom Vrhu, Zagonetni dječak i Strašni kauboj.

Vrsta djela: Pustolovni roman

Mjesto radnje: Mjesto radnje je Pariz, glavni grad Francuske "Ne znaš ti što je Pariz. Ondje svaki dan ima 3000 otmica. Najviše otimaju dečke naših godina, pogotovo strance." Radnja romana počinje i završava u Zagrebu.

Vrijeme radnje: Vrijeme radnje je oko 1970.-1980. kad je kao glumica bila popularna Monica Vitti i glumac Peter O`Toole. Vrijeme radnje je ljeto.

Tema: Tema djela su dogodovštine dječaka Koka i Zlatka u Parizu. Oni, kao i ostali likovi u romanu, pokušavaju saznati gdje je nestala slika Mona Lise. Svi to čine na vrlo zanimljiv i zabavan način.

Ideja: Slika Mona Lise je glavni razlog zbog kojeg su svi likovi u romanu nastojali poput pustolova i kriminalaca doći do te slike i na lak način se obogatiti.

Likovi: Koko, Zlatko, ujak Pokle, Marie Clever, Katsarida Somais, Marcel Clever, Nikolas Somais, Alles Worson, papagaj Cesar, Maurice, Frederic, Charles, Jean, Michel, pisac Kušan.

Bilješke tijekom čitanja:
Trinaestogodišnji Ratko Milić, zvan Koko, Zlatko Brnčić, Zlatkov ujak(Pokle), Marie Clever, Alles Worson, Marcel Clever, Nikolas Somais, Katsarida, papagaj Cesar, Maurice, Frederic, Charles, Jean, Michael, pisac - Koko i njegov prijatelj Zlatko spremaju se u Pariz u goste Zlatkovu ujaku, slikaru Poklepoviću, zvanom Pokle - Koko uči francuski jezik - Zlatko plaši Koka da se u Parizu otimaju dječaci njihovih godina, svuda vrebaju snajperisti, bogalji imaju ugrađene strojnice, slijepci pucaju po prolaznicima - Koko sav prestrašen od Zlatkovih priča ipak sretno sa Zlatkom dolazi u Pariz - Slikar Poklepović, zvani Pokle, odvodi ih u svoj čudan stan i pokazuje sliku Mona Lise - Marie Clever, kći poznatog francuskog novinara Marcela Clevera, ljuta je na tatu što je nije poveo sa sobom k režiseru Worsonu koji je u Parizu snimao film o krađi Mona Lise - Nikolas Somais želi svom sljedećem brodu dati ime Mona Lisa po čuvenoj slici - Katsarida Somais, prijatelj Marie Clever - Koko bježi za lopovima u crvenom automobilu - Jean i Michel otimaju Koka - Zlatko uzima sliku Mona Lise kako bi je dao u zamjenu za Koka - Jean i Michel otimaju Zlatka i sliku - Za sliku Mona Lise Jean i Michel traže 10 milijuna franaka od gospodina Somaisa - Koko i Zlatko zajedno sa slikarom pobjegnu autobusom - Marie Clever i Katsarida Somais prate Koka i Zlatka - Bogalj (pisac Kušan) razgovara sa slikarom Poklepovićem - Slika Mona Lise nije original - Charles i Frederic traže sliku kod gospodina Somaisa - Jean, Michel i gospodin Alles Worson kod gospodina Somaisa - Zajednički susret sviju kod gospodina Somaisa i spoznaja da nitko nije "pravi lopov" - Koko odlazi stepenicama do prijatelja i trči, trči, beskonačno trči - Koko se probudi jer to je bio san i odluči sanjati što više tako lijepih snova.

Kratki sadržaj:
Na početku romana saznajemo da Koko s prijateljem Zlatkom putuje u Pariz, gdje živi Zlatkov ujak Poklepović, slikar kojeg Francuzi zovu Pokle. Prije odlaska u Pariz, Zlatko, koji je već bio u Parizu, pričao je Koku strašne priče o Parizu, pa ga je zastrašio. Prestrašeni Koko ipak sa Zlatkom sretno avionom dolazi u Pariz gdje ih dočekuje Zlatkov ujak slikar Poklepović. Slikar Koka i Zlatka odvodi u svoj skroman stan, gdje im pokazuje čuvenu sliku Mona Lise. Prvi izlazak u Parizu bio je u brijačnicu, iako je Koko htio vidjeti poznate znamenitosti grada Pariza. Koko je primijetio neke nepoznate osobe koje bježe preko terase u crvenom automobilu pa ih je pratio, ali se nažalost izgubio. Dječaci Jean i Michel željni avanture otmu Koka misleći za njega dobiti otkupninu. Koko im je rekao da je siromašan i spomenuo je sliku Mona Lise. Jean i Michel traže od Zlatka da im za otkup Koka donese sliku. Zlatko je donio sliku, ali su i njega oteli. Koko i Zlatko uspiju pobjeći otmičarima noseći sa sobom sliku. Djevojčica Marie Clevere, kći poznatog novinara i njezin prijatelj Katsarida Somais, sin bogatog brodovlasnika, prate Koka i Zlatka. Katsarida je smatrao da njegov otac želi na svome brodu imati sliku Mona Lise, a Marie je iz očevih članaka saznala da je slika nestala. Slikar Pokle trebao je sliku donijeti na snimanje filma "Slika za milijardu", ali kako je slika nestala, on se htio baciti s Eifelovog tornja. U potrazi za slikom Mona Lise svaki od likova odlazi najprije u stan slikara Poklea, a nakon toga u stan gospodina Somaisa, gdje svatko iznosi svoj razlog zbog čega je htio tu čuvenu sliku. Zajednički prijatelj, bivši bogalj, želio je razgovarati s Kokom, pa je on trčao beskrajnim stepenicama i probudio se. Sve to je u stvari bio san dječaka Koka koji je pod utjecajem Zlatkovih priča bio jako uzbuđen i prestrašen, uhvatila ga je groznica i utonuo je u duboki san.

Analiza likova:
Koko Trinaestogodišnji dječak iz Zagreba, željan pustolovina, dobar, pravi se važan pred svojim prijateljima, plašljiv, ali to ne želi pokazati, voli da ga smatraju hrabrim, voli punjenu papriku i stalno je gladan.
Zlatko Kokov najbolji prijatelj, pametan, hrabar, puno čita, voli pretjerivati, bistar, snalazi se u svakoj situaciji.
Marie Clever Hrabra, snalažljiva, voli špijunske romane i mašta da će postati šrijunka kao Mata Hari.
Katsarida Somais Sin bogatog brodovlasnika, bojažljiv, neodlučan, želi postati biciklistički as i svirati električnu gitaru.

Dojam o djelu:
Roman Koko u Parizu mi se sviđa zato što je u njemu opisan san dječaka Koka. Koko sanja da se nalazi u Parizu sa prijateljem Zlatkom, da je Mona Lisa ukradena, no ipak se na kraju probudi i dozna da je sve to samo san. Knjiga je i vrlo smiješna i pomalo napeta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.