nedjelja, 31. listopada 2010.

Stjepan Tomaš - Moj tata spava s anđelima

Stjepan Tomaš - Moj tata spava s anđelima

Bilješke o piscu:
Stjepan Tomaš rođen je 2. siječnja 1947. godine u Novoj Bukovici pokraj Slatine. Gimnaziju je završio u Našicama, a filozofski fakultet u Zagrebu. Danas živi i radi u Osijeku. Piše isključivo prozu,za djecu i odrasle (pripovijetke, romane, drame, radio igre.) Drama "Smrtna ura" premijerno je izvedena u Zagrebu 1989. godine. Za odrasle je napisao sedam knjiga, a za djecu niz radio-igara te četiri romana: "Moljac i noćni čuvar", "Dobar dan, tata", "Halo, ovdje komandosi" i "Moj tata spava s anđelima". Tomaš je objavio i jedan roman za mlade, "Građani u prvom koljenu". Pisac je hvaljen od kritike, a za roman "Dobar dan, tata" dobio je republičku nagradu "Grigor Vitez".

Mjesto radnje:
Osijek

Vrijeme radnje:
Radnja se odvija 1991. godine tijekom domovinskog rata u Hrvatskoj.

Tema:
Težak život i stanje u domovini za vrijeme rata.

Osnovna misao:
Moramo vjerovati ljudima koji nas vole i razumiju jer nam jedino oni mogu reći što je najbolje za nas.

Jezik i stil:
Djelo je pisano hrvatskim standardnim književnim jezikom, a rečenice su jednostavne i ddobro razumljive.

Kompozicija djela:
Uvod: Nastava se odgađa do daljnjega.
Zaplet: Ljudi je na ulici sve manje, a djeca se ne mogu igrati.
Vrhunac: Baranja i Vukovar su pali, a Osijek je potpuno uništen.
Rasplet: Cvijeta odlazi u Pinkafeld.

Kratki sadržaj:
U Osijeku je nastava odgođena zbog rata. Djevojčica Cvijeta veoma je tužna zbog toga. Njeni roditelji sve rjeđe odlaze na posao i sve se ranije vraćaju kući. Ona jedva čeka kada će se ponovo moći igrati s prijateljima i ići u školu. Kada sazna da je jedna od granata koje neprestano padaju po gradu ubila djevojčicu Ivanu, njenu vršnjakinju Cvijeta se razočara. U knjizi "1000 zašto - 1000 zato" djevojčica traži
odgovor na pitanje zašto se mora ratovati, ali ne nalazi pitanje, a kamoli odgovor. Njena najbolja prijateljica Zlatica odlazi u Austriju, a nakon nekoliko dana Cvijeta dobije njeno pismo u kojem kaže da je dobro i da joj je lijepo, ali joj nedostaje obitelj. Nakon što Cvijetin tata za ručkom objavljuje da je pala Baranja, njeni roditelji odluče poslati ju u Pinkafeld u Austriju, gdje neće morati trpjeti rat. Djevojčica se rastuži ali zna da joj roditelji to kažu za njeno dobro te prihvaća svoj odlazak.

Analiza likova:
Cvijeta
Bila je dobra i razumna djevojčica i voljela je svoje roditelje. Znala je da ju oni vole i da joj žele sve najbolje te je prihvatila odlazaak u Pinkafeld. Željela je razumjeti uzrok rata ali nije mogla. Htjela je da rat što prije završi, da joj roditelji ponovo idu na posao i da ona ide u školu.

Cvijetina mama
Voljela je svoju obitelj i bila marljiva žena. Razumjela je svoju kćerku i kao svaki pravi roditelj željela joj sve najbolje.

Cvijetin tata
Bio je hrabar i odlučan čovjek koji je volio svoju oobitelj ali i posao. Znao je što je najbolje za njegovu kćerku te tako odlučio poslati Cvijetu u Pinkafeld.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.