četvrtak, 21. listopada 2010.

Ivan Kušan - Ljubav ili smrt

Ivan Kušan - Ljubav ili smrt

Bilješke o piscu:
Ivan Kušan rođen je 1933. g. u Sarajevu. Pisac je mnogih romana i novela, kritika, drama, a i prevodi s nekoliko svjetskih jezika. Radi kao i urednik časopisa. U književnosti uglavnom piše romane za mladež od kojih su najpoznatiji "Uzbuna na Zelenom vrhu", "Koko i duhovi", "Domaća zadaća", "Ljubav ili smrt" i dr. Nagrađen je dva puta "Nagradom grada Zagreba" i nagradom "Ivana Brlić Mažuranić".

Tema:
Kokove čudnovate zgode

Ideja:
Treba biti domišljat i ustrajan i ne čekati da ti netko drugi riješi tvoje životne probleme.

Kratki sadržaj:
Uvod i početak

Roman započinje tako da se mi, kao čitaoci, upoznajemo sa svakodnevicom u životu Ratka Milića, zvanog Koko. Susrećemo i Anu, Kokovu veliku ljubav i sudbinu te ostale njegove prijatelje i prijateljice.

Zaplet
Radnja u knjizi postaje sve zamršenija dok se Koko i ostalo "društvo" pripremaju za finalnu utakmicu u nogometu. No, radnja se razvija i na drugom planu u životu glavnih likova. Ljubav Kokova života, Ana, nestaje i Koko postaje glavni osumnjičeni. No, on nastoji opovrgnuti te sumnje i sam kreće u potragu nestalom prijateljicom.

Vrhunac
Vrhunac romana događa se pred samu nogometnu utakmicu. Obje strane nešto skrivaju, Koko očekuje Anu, a i sama utakmica je vrhunac uzbuđenja svih sudionika. Koko i njegova momčad su pred pobjedom. Odjednom, Koko pogleda Anu i dolazi u trenutak kada treba birati između nogometa ili ljubavi. Prevladavala je ljubav. Pratio ju je do mjesta gdje se održavalo natjecanje jedrilica i gdje Koko doživljava svoje najveće
razočaranje. Naime, Ana Moser daje poljubac pobjedniku natjecanja. U međuvremenu, momčad "Zelenog vrha" je izgubila utakmicu i Koko odlučuje da će se ubiti.

Rasplet
Koko se nakon razočaravajućeg dana ipak nije ubio. No, odlučio je otići Ani Moser i sve joj ispričati. Međutim, ustanovio je da je Ana, sudbina njegovog života, zapravo jedna od njegovih prijateljica. Koko i njegova druga prijateljica Emica postaju svjesni svojih do tada neotkrivenih simpatija.

Psihološka i sociološka karakterizacija glavnog lika:
Koko je ustvari običan dječak iz obične obitelji što se tiče sociološkog porijekla i okolnosti pod kojim živi. No, što se tiče psihološke karakterizacije, Koko je ponešto drukčiji od ostalih likova. On je hrabar, neustrašiv i poduzetan, spreman učiniti bilo što da bi ostvario svoj cilj i da bi došao do rješenja. Spreman je "uvaliti" se u pravu zagonetku, kao što se vidi iz brojnih romana o njemu. No, istovremeno je i snalažljiv pa se tako može izvući iz gotovo bilo koje nevolje. Koko je domišljat, odlučan, slobodnog uma, zna kako opstati i uporan je dok ne istjera "stvari na čistac".

Najzanimljivije u romanu:
Najzanimljiviji trenuci u ovoj knjizi su vezani uz tijek nogometne utakmice kad se suprotstavljaju dvije jake momčadi, obje imaju skrivenu taktiku, no nitko ne zna kakvu. Istovremeno, glavni lik očekuje svoju Anu igrajući utakmicu svog života. On je zamislio kako će se Ana pojaviti kad će njezin djed, slavni golman, uručiti pehar pobjednicima, no ona se pojavljuje nakratko u publici i brzo nestaje. Koko se nalazi u situaciji životne odluke. Ovaj dio obilježava i vrhunac ovog "pustolovnog" romana. Napetost je tu najizraženija, a kroz uzbudljive događaje možemo odrediti osobine Koka i drugih likova. Trenuci kada Koko kreće za Anom također su napeti, jer
napokon će ona ili zauvijek nestati ili će zauvijek ostati njegova.

"Svanula je ta nedjelja. Jedva sam čekao da se sve riješi. I utakmica, i moja sudbina."

Dojam o djelu:
Roman Ljubav ili smrt govori o životu običnog dječaka koji se najčešće nalazi u neobičnim situacijama. Ovaj roman Ivana Kušana stvarno je napet ponajprije zbog toga što se čitajući ga lako možemo uživjeti u njegov tijek i što se mogu zamisliti u ulozi Koka dok čitam stranicu po stranicu. Mislim da je pisac u ovome djelu izrazio svoje najjače osobine: dinamičnost, duhovitost i smisao za pustolovinu dok je čitateljima pokazao kako se može u jednom naoko dječjem romanu spojiti sve one događaje koje često s uzbuđenjem i napetošću gledamo u filmovima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.