petak, 26. studenoga 2010.

Alphonse Daudet - Pismo iz mog mlina

Alphonse Daudet - Pismo iz mog mlina

Bilješke o piscu:
Alphonse Daudet rođen je u Nimesu u južnoj Francuskoj, umro je 1897. g. u Parizu. U dvadesetoj godini postao je tajnik bogatog plemića i moćnog ministra u vladi cara Napleona III. U svojoj 28. godini objavljuje roman "Mališan" ili "Povijest jednog djeteta".

Naziv priče:
Tajna djeda Cornillea

Kratki sadržaj:
Djed Cornille bio je stari mlinar; punih 60 g. bavio se brašnom. S velikom je ljubavlju hranio mlin. Izluđivali su ga mlinovi koje je pokretala para. Stalno je govorio da ne idu tamo i da se ti razbojnici koriste parom da izrađuju kruh. Svaki dan je u mlin donosio jako puno vreća brašna u kolicima. Nitko nije znao kakva je to tajna djeda Cornillea. Jedanput je njegova unuka išla s dečkom do mlina da dobije blagoslov, a poslije kad je djed izišao njegova unuka je vidjela da ga nema. Sjetila se da pogleda kroz prozor i vidje da je to samo prazna prostorija, a nema ni zrna
žita. Vratili su se u selo i rekli sve što su vidjeli. U 2 riječi su se dogovorili da skupe pšenicu i odnesu je. Vrata mlina su bila širom otvorena i vidjeli su djeda kako sjedi tužno. Ušli su punih vreća u mlin. Djed je ponosno radio i mljeo žito.

Vrsta djela:
Alegorijska priča

Mjesto radnje:
Mlin

Vrijeme radnje:
Ljeto

Tema:
Djed Cornille više voli kruh koji je rađen od vlastite ruke nego od pare.

Analiza glavnog lika:
Djed Cornille je vrlo odlučan čovjek koji više voli obične mlinove od parnih mlinova. Ima 60 godina.

Naziv priče:
Koza gospodina Seguina

Kratki sadržaj:
Gospodin Seguin nikada nije imao sreće sa svojim kozama. Svakoga jutra bi prekinule konopac i odlazile u planine gdje bi ih vuk pojeo. Tako ih je sve gubio na isti način. Zato je kupio mladu kozu jer je mislio da će se priviknuti i ostati. No bio je u krivu. Onda je Biki rekao da je imao kozu koja je bila jaka i opasna kao jarac. Borila se s vukom cijelu noć i onda ujutro postala zajutrak vuku. Bika je ujutro otišla u planinu i igrala se. Odjednom je izašao vuk i borio se s Bikom cijelu noć. Ujutro se umorila i vuku je postala sladak zajutrak.

Vrsta priče:
Alegorijska priča

Mjesto radnje:
Planina, livada gospodina Seguina.

Vrijeme radnje:
Dan

Tema:
Bika je uvijek htjela u planine pa makar riskirala život.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.