utorak, 16. studenoga 2010.

Charles Dickens - Oliver Twist

Charles Dickens - Oliver Twist

Bilješke o piscu:
Charles Dickens rođen je 1812. god., a umro 1870. god. Jedan je od najpoznatijih engleskih pripovjedača realističkog stila. U svojim djelima prikazivao je englesko društvo XIX. stoljeća, posebno brojne socijalne probleme. Obilato se koristio humorom i satirom te napetostima i iznenađenjima u fabuli i radnji. Socijalnu težinu svijeta i života djece i djetinjstva na najsnažniji je način prikazao u romanima "David Copperfield" i "Oliver Twist". U Dickensovom opisu ističe se serija romana
o Pickwickovcima.

Bilješke tjekom čitanja:
- Od 5 - 50. str. - U tom dijelu opisuje se kada se rodio Oliver, kako je na porodu umrla njegova majka, a skoro i on. Olivera su odgojili u ubožnici, a kada mu je bilo deset godina išao je za šegrta.
- Od 50 - 100. str - Opisuje se kada je Oliver pobjegao iz svoje rodnoga grada i sedam dana pješačio do Londona. Tamo je našao mnogo prijatelja.
- Od 100 - 200. str. - U ovom dijelu najviše se opisuje težak život Olivera Twista u kojem je proživio razne nepravde prema sebi.
- Od 200 - 300. str. - Ponajviše se opisuje Oliverovo sudjelovanje u pljački u kojoj on uopće nije htio sudjelovati, a u njoj je i ranjen. Otišao je jednim ljudima koji su mu pomogli da se izliječi. On je njima bio jako zahvalan.
- Od 300 - 408. str. – Ovo je zadnji dio romana. U njemu je opisano Oliverovo odrastanje u zrelog muškarca. Događale su se provale, vješanja i ubojstva.

Mjesto radnje:
Engleska

Vrijeme radnje:
19 st.

Tema:
Teško djetinjstvo dječaka Olivera Twista

Osnovna misao:
Pisac govori kako dječak koji nezna za svoje roditelje na kraju saznaje tko su oni, tj. dobro pobjeđuje zlo.

Likovi:
Glavni – Oliver Twist, Nancy, Fang, Sikes, Bumble
Sporedni - Rose, Brittles, Žid...

Stil:
Epiteti -
velikima, malima, stara, zelene, pamučne itd.
Metafora - Puknut ću od smijeha
Usporedba - Kao pravo dijete

Nepoznate riječi:
Hajke – glasilo londonske policije
City – trgovački centar i središte Londona
West End – zapadna otmjena četvrt Londona

Kratki sadržaj:
Jedne noći nekakva došljakinja u ubožnici rodi sina, pa umre. Sinu je jedino ostavila stvari. Dječak je odrastao u kući jedne siromašne žene. Nakon nekog vremena dječaka Olivera Twista odveo je općinski pisar Bumble u sirotište. Tu je živio vrlo teškim životom. Nakon nekoliko mjeseci je otišao u London, gdje je susreo dječaka koji ga je odveo k starom Faginu. Fagin je Olivera učio trikove. Jednog dana dok su dječaci krali, a Oliver je bio s njima, stari gospodin greškom je shvatio da je Oliver nešto ukrao. Olivera su odveli na sud, ali je tamo bio svjedok koji ga je oslobodio. Olivera su Sikes i Nancy odveli k starom Faginu. Dječaka su iskoristili u krađi srebrenine gdje je bio ranjen. Na povratku ga je Sikes bacio u jarak. Oliver je ležao u jarku sve dok nije pala kiša koja ga je i probudila. Sav iznemogao otišao je kući. Kod kuće je bila Nancy koja se brinula o njemu. Nancy je shvatila da bi bilo najbolje da ga opet ne uhvate Fagin i Sikes. Oliver se brzo oporavljao, upoznao je i dobru djevojku Rose, a susreo je i starog gospodina Branlowa te mu je ispričao
sve što se dogodilo otkako je napustio njegov dom. Gospodin Branlow je saznao da Oliver ima starijeg polubrata koji se predstavlja pod lažnim imenom (Monks). Monks je došao u London da uništi Olivera i sve što bi uputilo da je Oliver njegov polubrat. Htio ga je uništiti jer nije želio s njim dijeliti nasljedstvo, a pri tome mu je pomogao i Fagin. Stari gospodin Branlow je to saznao od Nancy. Dok je Nancy to pričala gospodinu Branlowu tamo je bio i Fagin koji je prisluškivao njihov razgovor.
Fagin je to ispričao Sikesu koji je odmah ujutro ubio Nancy. Sikes je želio pobjeći u London, ali ga je policija uhvatila. Nedugo zatim i Fagin je uhvaćen i nakon odluke suda pogubljen. Djevojka Rose je saznala da je Oliver sin njezine pokojne sestre Agres Fleming koja je bila ljubavnica Edvina Leeforda. Njemu je rodila sina, a zatim umrla. Rose se udala za sina gospođe Mayle koja im je poklonila kuću. Gospodin Branlow je usvojio Olivera pa su živjeli sretno do kraja života.

Analiza glavnog lika:
Oliver Twist bio je blijedo, mršavo dijete, ponešto niska rasta i sitan.

Citat:
"Međutim, priroda ili naslijeđe usadili su bili Oliveru u prsa zdrav i snažan
duh, koji se zahvaljujući oskudnoj prehrani u tom zavodu, mogao po volji
širiti i razvijati."

Iako je Oliver izvana izgledao slabašno, iznutra je bio vrlo jak, što
dokazuju njegove borbe kroz život.

Citat:
"Nisam ja gad – odvrati Oliver u velikom strahu. - Ja nju ne poznajem. I nemam uopće sestre, ni oca ni majke. Ja sam siroče, a stanujem u Pentonvileu."

Najljepši ulomak:
"Žid se cerekao i, tapšući Olivera po glavi, rekao mu da vidi kako će oni postati još najbolji prijatelji samo ako bude šutio i prihvatio se posla. Zatim, uzevši šešir i umatavši se u stari zakrpljeni zimski ogrtač, iziđe i zaključa vrata od sobe za sobom."

Dojam o djelu:
"Oliver Twist" je najbolja knjiga koju sam do sada čitao, jako interesantna i uzbudljiva.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.