ponedjeljak, 27. prosinca 2010.

Melita Rundek - Psima ulaz zabranjen

Melita Rundek - Psima ulaz zabranjen

Bilješka o piscu:

Melita Rundek odlučila je posjetiti Zemlju 08. veljače 1961. godine. Nakon toga mnoge joj se stvari na ovom planetu nisu svidjele. U međuvremenu je studirala i diplomirala komparativnu književnost i fonetiku, pisala je jedne novine, pomagala klincima da nađu put do svoje prve knjige te napisala roman "Psima ulaz zabranjen". No to je tek početak.

Doživljaj djela - moj komentar o pročitanoj knjizi:
Djelo "Psima ulaz zabranjen" svidjelo mi se jer govori o psima, knjigama i Tomici koji nije volio čitati knjige te je iz lektire dobivao jedinice. Jednog je dana tražeći svog psa otišao u knjižnicu te mu je gospodin direktor knjižnice dao knjigu "Pustolovine Toma Sawyera" te je tad zavolio knjige.

Tema djela: Ljubav prema psima i knjigama

Književna vrsta: Vesela ljubavna pripovijest

Mjesto radnje: Ulica na kraju grada, knjižnica, policijska postaja

Vrijeme radnje: Proljeće

Glavni likovi: Tomica, knjižničarka Marija, direktor knjižnice

Sporedni likovi: Tomićini roditelji, neobične bakice, neobični čovjek, policajci

Fizička i etička karakterizacija glavnih likova (citati):

Tomica: devetogodišnjak, prikupio zbirku jedinica iz lektire, nijednu knjigu nije pročitao od početka do kraja "... Tomica je ...u svom devetogidišnjem životu prikupio već popriličnu zbirku jedinica iz lektire ..." "...nije on ništa protiv knjiga, iako,... još ni jednu nije pročitao od početka do kraja ..."

Knjižničarka Marija: već deset godina radi u knjižnici, bila je dobra duša "...Gospođa knjižničarka već je deset godina radila u knjižnici..." "Gospođa knjižničarka bila je dobra duša..."

Direktor knjižnice: pas ga je ugrizao za nogu, odnosi između njega i pasa su se pogoršali "...Kad je bio malen... desetogodišnji dječarac... jedan zločesti, zloćudni pas ugrizao ga je za nogu. I od tog tragičnog događaja odnosi između njega i pasa jako su se pogoršali. Gospodin direktor knjižnice nakon toga nije vjerovao niti jednom jedinom psu..."

Osnovna ideja - poruka djela:
Dobre knjige moraju putovati. Iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi.

Čemu te djelo podučilo? Što bi mogao od novih saznanja rabiti u svojoj svakodnevnici?:

Djelo me podučilo da volim knjge kao što ih je voljela knjižničarka Marija i da se ne bojim pasa kao što ih se nije bojao Tomica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.