srijeda, 29. prosinca 2010.

Sir Arthur Conan Doyle - Pustolovine Sherlocka Holmesa

Sir Arthur Conan Doyle - Pustolovine Sherlocka Holmesa

Bilješke o piscu:
Sir Arthur Conan Dolye je rođen u Edinburghu 22. svibnja 1859. godine. Njegova majka, Mary, bila je iz poznate Irske obitelji Percy, koja se prvi put spominje davno, u Irskoj povijesti. Tada još mlađahnom Arthuru pričane su stare priče o obitelji njegove majke što ga je potaklo da kasnije napiše svjetski poznate i priznate povijesne novele, The White Company, Sir Nigel i Micah Clarke. Arthurova obitelj je bila velika. Bio je jedno od desetero djece. Stanje u obitelji je bilo teško. Njegova majka morala je prehraniti desetero djece s £240 godišnje, koje je dobivala od svog muža Charlesa koji je živio neambiciozan život u civilnoj službi. Nekoliko godina kasnije Arthurov otac gubi posao, i počinje tražiti utjehu u alkoholu. Očev problem Arthur opisuje u autobiografiji "Sjećanja i pustolovine" (Memories and Adventures). Osnovnu naobrazbu je stekao u školi u Edinburghu, daljnju naobrazbu stječe u jezuitskim školama u Engleskoj i Europi. Nakon tog vraća se u Edinburgh i tamo studira medicinu. Da bi pomogao majci i svojoj braći, zaposlio se na više mjesta kao asistent. Radio je na brodovima koji su imali odredišta Greenland, čak i zapadnu Afriku. Ubrzo slijedi i njegovo najpoznatije, mozemo ga čak i nazvati kultno djelo, Pustolovine Sherlocka Holmesa, koje je pisano u 8 nastavaka (knjiga). Prva knjiga je bila "Grimizna studija" objavljena 1887. godine.

Kratak sadržaj Pustolovina Sherlocka Holmesa

GRIMIZNA STUDIJA –
Ovaj kratki roman, objavljen 1887. godine, prvo je djelo Conana Dolylea u kojem se kao glavni lik pojavljuje Sherlock Holmes. Djelo je u javnosti prošlo prilično nezapaženo i u ono vrijeme nitko nije mogao slutiti da njme započinje novi literarni kult. Uz glavnog junaka pojavljuje se i dr Watson, njegov vjerni prijatelj.

ZNAK ČETVORICE – U ovom romanu dr Watson susreće svoju buduću suprugu, Mary Morstan, koja nagovara Sherlocka Holmesa da potraži njezina nestalog oca. Ona svake godine na tajanstven način dobiva po jedan dragulj, a sve vuče podrijetlo iz mračne priče ubojstva i izdaje iz vremena velike pobune u Indiji. TAJNA BOSKOMSKE DOLINE

BASKERVILSKI PAS

DOLINA STRAHA – U provincijskom mjestu događa se brutalno ubojstvo. Sherlock Holmes prihvaća se slučaja iza kojeg se krije neumoljiva ruka njegova velikog suparnika profesora Moriartyja. Priča nas odvodi u prošlost, u rudarski predio SAD-a u kojemu tajno udruženje terorizira mjesno stanovništvo. Tom se teroru suprotstavlja jedan čovjek – i suzbija ga.

LAVLJA GRIVA – Zbirka ovih pripovjedaka razlikuje se od ostalih po tome što je dr Watson priča u prvom licu. Kao i uvijek, i ovdje trijumfira Holmesova pomalo apstraktna, naučna metoda, kojoj, kao prijatna protuteža "pomaže" jednostavnost i zdrav razum njegova prijatelja Watsona, a ponekad i rutinski posao službene policije.

SREBRNA ZVIJEZDA – Detektiv nastavlja borbu protiv kriminalca Moriartyja, a radnja poslijednje pripovjetke vodi nas u Švicarsku. U borbi između dvojice starih neprijatelja Holmes pada u duboki ponor. Jeli to njegov kraj? Zar junaci ikad umiru?

NENASTANJENA KUĆA – Nakon tragičnog Holmesova pada u Reichenbachu u Švicarskoj, izgledalo je kao da je slavni detektiv nestao zauvijek. Međutim, publika je tražila svog ljubimca i Doyleu nije preostalo ništa drugo nego da ga oživi. I tako je detektiv «uskrsnuo iz mrtvih» da bi u nizu izvanrednih slučajeva ponovo dokazao svoje umjeće.

UBOJSTVO U DVORCU – Ovih nekoliko pripovjedaka pripada zbirci «Povratak Sherlocka Holmesa» koju je autor napisao na zahtjev publike razočarane «smrću» junaka u švicarskim brdima iz zbirke "Memoari Sherlocka Holmesa" (naš naslov: "Srebrna zvijezda"). I tako se borba protiv kriminala nastavlja u novim uzbudljivim pustolovinama.

LIKOVI
U djelima susrećemo glavnog junaka Sherlocka Holmesa i njegovog vjernog prijatelja dr Watsona. Svaka pripovijetka ima svoje negativne likove.

Sherlock Holmes – savršeno osmišljen borac protiv kriminala. Ima pomalno i mistične metode rješavanja slučajeva, u kojima se najviše ističe izvanredna moć zapažanja. Svi njegovi zaključci na prvi pogled izgledaju nemogući i pomalo bizarni, ali se na kraju uvijek sve svodi na Holmesov način rješavanja slučajeva. Tu je i službena policija koja sve obavlja rutinski. U toj rutini Holmes ponekad nalazi nešto korisno, što mu olakšava posao…

Dr Watson – Sherlockov vjerni prijatelj. On je u ovim djelima predstavlja jednostavnost i zdrav razum. Na neki način on je sličan čitateljima, iako je on zapravo taj koji opisuje Sherlockove postupke, jer i on svaki put otkriva nešto novo, i svaki put je još više ispunjen željom za novim slučajevima.

Ova dva lika su zasigurno obilježila svijet kriminalističke literature.

O DJELU:

Djelo spada u romantičarsko razdoblje svjetske književnosti. Tematika je mistično okultna, zbog mističnog ugođaja i pomalo zastrašujućih motiva. Sva djela u zbirci "Pustolovine Sherlocka Holmesa" su prepuna zanimljivog i detaljnog opisivanja. Prvi pisac u svjetskoj književnosti koji je počeo pisati kriminalističke romane je bio E. A. Poe, koji je svojom pjesmom «Gavran» i svojim novelama pokrenuo val pisanja djela sa mistično okultnom tematikom. Uzor kod pisanja Sherlocka Holmesa, Doyle je zasigurno našao u stvaralaštvu E. A. Poea. Nakon toga slijede djela Agathe Christie čiji je glavni lik sličan Holmesu, ali ipak s racionalnijim metodama. Agatha Christie je doživjela velik uspjeh i čak u jednom od svojih djela ismijava Sherlocka Holmesa, međutim Doyleov Sherlock Holmes će uvijek biti zaštitni znak kriminalističkih romana kod publike.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.