subota, 11. prosinca 2010.

Vladan Desnica - Pravda i druge pripovjetke

Vladan Desnica - Pravda i druge pripovjetke

Bilješke o piscu:
Vladan Desnica rođen je u Zadru 1905. godine, a umro 1976. godine u Zagrebu. Napisao je dva romana i tridesetak pripovijedaka i crtica. Osim toga pisao je scenarije, prikaze, eseje i pjesme, a prevodio je djela sa nekoliko stranih jezika.

Pravda
(9. – 14. stranica)


Likovi koje sam upoznao:
Pisac, muškarac, žena, sredovječni čovjek, mlad čovjek, čovjek s djetetom.

Nasmijalo me (str. 13.) "Eto, sve iz milosrđa i u ime čovjekoljublja, tri se ljudska stvora dozlaboga za nečiju korist i za nečiju pravicu. A malo podalje dva nedostojna egoista ni prstom da maknu za svoga bližnjega. A dva egoista, tri napadača, četiri isprebijana. Među samih pet - šest ljudi, našlo se, eto grešnika svake vrste: krivaca
zbog sudjelovanja u tučnjavi, i krivaca zbog komotnog nesudjelovanja; krivaca zbog uplitanja u tuđe i nepoznate poslove, krivaca zbog neuplitanja; nečovječnih mlakonja i rabijatnih čovjekoljubaca; krivaca zbog samovoljnog uspostavljana pravde, i krivaca zbog sprečavanja da pravda, makar i samovoljno bude uspostavljena!"
str. 14. "Višak nakupljene energije bio je potrošen i rasplinjavao se u mlakom nedjeljnom popodnevu. Pravdi je bilo udovoljeno."

Pisac se prisjeća svoje nedjeljne šetnje, kada je ugledao muškarca koji nemilosrdno, s bijesom na licu, tuče ženu. U prvi tren se naljutio i želio je napasti i zaustaviti muškarca, svjestan da jači tuče slabijeg. Poriv za obranu slabijeg bio je u tom trenutku vrlo jak. Ali tada je ugledao sredovječnog čovjeka, koji s rukama u džepu zainteresirano promatra tuču i ne miješa se. Pisac se sada zamislio. Možda taj čovjek ima više nego dobar razlog da tako napada tu ženu. Dok je tako stajao i razmišljao naišao je mladić. Vidjevši tuču naljutio se, ne samo na muškarca, već i na
dva neaktivna promatrača i napao muškarca. Žena se izvukla iz gužve i nestala, a na poprištu su ostala dvojica u oštroj tuči. Pisac je postao svjestan da se situacija sada promijenila i da razlog tuče ima sasvim drugačije značenje od onog prije. Naišao je još jedan čovjek sa djetetom i umiješao se. Sada je na poprištu bilo troje koji se tuku i dvoje koji promatraju, a razlog tuče se opet promijenio. Svu tu gužvu razbilo je pojavljivanje policajca. Tuča je naglo prestala i svi su se razišli, a pisac je ostao sa uvjerenjem da je pravda zadovoljena već s tim što su svi potrošili višak energije.

Dojam o djelu:
Od svih priča Pravda mi je bila najinteresantnija. Zaista se često nađemo u situacijama kad brzopleto reagiramo, a da ne znamo pravi razlog onog sa čim smo se susreli. Premda je sa strane piščev postupak izgledao ružno, pokazalo se da je bio razuman.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.